Yoga

Vitaliseren en ontspannen

Er was een tijd dat yoga door sommigen nog wel werd gezien als een ‘geitenwollensokkenhobby’. Gelukkig weten we tegenwoordig wel beter. Yoga is goed voor je lichaam, helpt je ontspannen en is wereldwijd enorm geliefd. Overal zijn cursussen te volgen, veel sportscholen hebben het steevast op het programma voor de groepslessen staan en zelfs in sommige wellness centra kun je yoga sessies volgen om zo optimaal te kunnen ontspannen.

Yoga biedt voor elk wat wils: ook voor de actieve sporters zijn er yoga varianten die behalve ontspanning ook een intensieve workout bieden. We leggen je hier uit wat yoga precies is en geven voorbeelden van diverse soorten yoga.

Yoga: Wat is het precies?

Het woord yoga komt uit het Sanskriet (een oud-Indiase taal) en laat zich het beste vertalen als ‘verenigen’ of ‘herboren’. Met yoga wordt gedoeld op een brede filosofie maar in het Westen kennen we het vooral in zijn nauwere betekenis: een bewegingsleer waarbij vitaliseren en ontspannen centraal staan.
Veel mensen denken bij yoga meteen aan moeilijke bewegingen waarvoor je de lenigheid van een goed getrainde gymnast nodig hebt maar niets is minder waar. Iedereen kan yoga beoefenen en er zijn ook zelfs varianten waarbij je je flink in het zweet werkt. Een aantal soorten yoga bespreken we hieronder.

Verschillende soorten yoga

– Hatha yoga
Dit is zo ongeveer de ‘oervorm’. Diverse oefeningen voor het lichaam helpen je vitaliseren en ontspannen. De belangrijkste elementen zijn de lichaamshoudingen en de ademhalingsoefeningen.
Ashtanga vinyasa yoga / Poweryoga
Bij Ashtanga vinyasa yoga, of de poweryoga, spelen balans en uithoudingsvermogen een grote rol. De oefeningen worden in series uitgevoerd en naast vitaliseren en ontspannen, train je bij deze soort je hele lichaam erg intensief.
– Kundalini yoga
Kundalini yoga is een yogavorm waarbij het de bedoeling is je fysieke kracht te ontwikkelen vanuit de chakra’s. Kundalini is ook erg geschikt voor beginners.
– Raja yoga
Bij Raja yoga staat de geest centraal. Het is de ultieme yogavorm om te ontspannen.

De yogavormen die we hierboven hebben genoemd, behoren tot de bekendste soorten maar het is slechts een kleine greep uit het totale aanbod. Er bestaan een aantal hoofdtakken met verschillende oefeningen en ieder jaar worden er ook nieuwe variaties gecreëerd, eventueel in een combinatie met andere sporten.

Zo is Pilates bijvoorbeeld een fitnessrage die het vitaliseren en ontspannen uit de yoga combineert met doelgerichte bewegingen voor een strak en vrouwelijk lichaam.