6 dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over sproeten


Bijna allemaal hebben we sproeten, sommigen meer dan anderen. Op een donkere huid zijn ze soms moeilijk te zien, daarentegen zijn ze erg zichtbaar bij mensen met een lichte teint. Hoewel ze ons hele lichaam kunnen bedekken, weten de meesten van ons bijna niets over sproeten. Hieronder daarom enkele feiten over sproeten die je waarschijnlijk nog niet wist.

1) Niemand wordt geboren met sproeten.
Dit klinkt misschien als onwaar, maar denk aan elke baby die je ooit gezien hebt: had er één van hen sproeten? Het antwoord is nee! Dit komt door de manier waarop sproeten op het lichaam worden gevormd.

Sproeten worden veroorzaakt door blootstelling aan de zon. Het is je huid die daardoor de pigmentproductie versnelt door de blootstelling aan UV-stralen. Omdat baby’s nooit aan zonlichtzijn blootgesteld, krijgen ze geen sproeten totdat ze buiten zijn geweest.

2) Ze zijn erfelijk.
Het aantal sproeten dat je hebt wordt bepaald door genetica. De aanleg wordt gevonden in het gen dat feitelijk is verbonden met je haar- en huidskleur en doorgegeven door je vader en moeder.

Het MC1R-gen reguleert hoeveel melanine je huid zal produceren. Er zijn eigenlijk twee soorten melanine: donkerder bruin eumelanine en een roodachtig geel pheomelanine. Als je MC1R-gen inactief is, produceer je meer pheomelanine. Deze mensen hebben lichter haar en meer zichtbare sproeten.

3) Ze werken als een natuurlijke zonnebrandcrème.
Sproeten verdonkeren de huid van een persoon om ze te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Dit gezegd hebbende, deze sproeten zijn geen vervanging voor zonnebrandcrème.

In feite kunnen veel sproeten betekenen dat je huid zeer gevoelig is voor zonlicht. Als de hoeveelheid sproeten die je hebt de neiging heeft om te wisselen op basis van hoeveel je buiten bent, betekent dit dat je een groter risico loopt om huidkanker te krijgen. Als je dat hebt, moet je elke dag een goede zonnebrandcrème aanbrengen om je huid te beschermen. Zelfs als het bewolkt is, moet je zonnebrandcrème aanbrengen voordat je het huis verlaat.

4) Niet alle roodharigen hebben sproeten.
Veel mensen associëren sproeten met mensen met rood haar. Hoewel veel roodharige mensen veel sproeten hebben, geldt dat zeker niet voor allemaal.

Dit komt omdat het genetische gen dat geassocieerd wordt met sproeten dominant is, terwijl het gen voor rood haar recessief is. En deze eigenschappen zijn volledig onafhankelijk van elkaar. Naar schatting heeft ongeveer 20 procent van de roodharige mensen helemaal geen sproeten.

5) Sproeten zijn nooit kanker.
Sommige mensen maken zich daar misschien zorgen over, omdat sproeten door de zon worden beïnvloed en dus op een dag kanker zullen worden. Dat is niet het geval. Sproeten zullen nooit kanker in het lichaam veroorzaken.

Als je toevallig een melanoom krijgt, zal deze verschijnen als een moedervlek op je lichaam. De plek zal ruwe randen hebben die niet uniform zijn, anders lijken dan andere moedervlekken op je lichaam, bruin lijken en groter dan een gewone moedervlek zijn.

6) In de middeleeuwen werden sproeten beschouwd als merktekens van heksen.
Als je in de donkere Middeleeuwen een vrouw was en je was overdekt met sproeten, was de kans groter dat mensen dachten dat je een heks was. Het was een oud bijgeloof dat nergens op gebaseerd was.

Iemand met sproeten is niet meer of minder een goed of slecht persoon. Laat dit oude bijgeloof je niet afschrikken! Ben je echter erg ongelukkig met je sproeten en wil je er wat aan laten doen? Neem dan contact op met een deskundige kliniek. Tegenwoordig kan een laserbehandeling zorgen voor het verminderen of verwijderen van sproeten.
Comments are Closed